Ośrodek Biologii w Czeskich Budziejowicach bada obecnie, jak alga chlorella wpływa na życie pszczół. Naukowcy stwierdzili, że po karmieniu pszczół algami, produkcja miodu wzrosła aż o 17 procent.
Odkrycia dokonano przez przypadek. Dyrektor Centrum Biotechnologii Alg przy Instytucie Mikrobiologii Akademii Nauk RCz w Třeboni, sam pszczelarz, zauważył, że pszczoły, które hoduje w pobliżu suszarni algi chlorella, trzymają się w chmurach wokół wiatraków hali. „To było wiosną, gdy jeszcze nic nie kwitło i nigdzie nie było pyłku. Kłębiły się chmurach, były całkiem zielone, ciągiem leciały z powrotem do ula i tam odkładały ten zielony pył w komórkach, a następnie wykorzystywały go jako białko”, opisuje Václav Krištůfek z Ośrodka Biologii Akademii Nauk RCz.
Pojawił się pomysł, aby wykorzystać algę jako dodatkową paszę dla pszczół. Alga zawiera dużo białka - 40-50 procent, ale także inne substancje ważne dla odporności. Gdy pszczoły dostają pokarm z algami są żywsze, wzrasta ich liczba w ulu, a królowa matka składa więcej jajeczek, rozwija się więcej larw i pszczoły żyją dłużej. Algi poprawiają też funkcje gruczołów głowowych. Naukowcy postanowili dodać algi do pokarmu dla pszczół i tak powstał nowy, naturalny suplement żywieniowy dla pszczół - Apialgaprotein.
„Teraz jesteśmy w okresie poprzedzającym lato, gdy w pszczelej rodzinie rozwijają się pszczoły wieloletnie, które żyją dziewięć miesięcy i umożliwiają rodzinie przetrwanie zimy (krótkowieczne pszczoły żyją 40 dni). Pszczoły potrzebują wody, pyłku i nektaru. W przyrodzie nie mają gdzie nazbierać pyłku, czyli białka, a bez tego nie mogą się rozmnażać i nie powstają larwy”, powiedział Krištůfek. Gdy naukowcy podają im algi w proszku, pszczoły wykorzystują je jako pyłek. „Pszczoły pobierają zielony proszek i wytwarzają tzw. obnóża pyłkowe, czyli kuleczki zlepionego pyłku. Z kuleczką lecą do ula, tam inna pszczoła ją zabiera, układa w komórce i ubija głową jak w silosie. Stąd biorą to dla larw i królowej matki, wytwarzają z tego mleczko pszczele”, stwierdził Krištůfek.
Pszczoły latające przy wiatraku suszarni algi chlorella przyczyniły się do podjęcia w/w badań. Dzięki eksperymentom przeprowadzonym w latach 2015-2016 na trzydziestu pszczelich rodzinach w dziesięciu pasiekach, naukowcy odkryli, że słodkowodna, zielona mikroalga chlorella jest atrakcyjnym pokarmem dla pszczół, który odkładają w komórkach pyłkowych i wykorzystują głównie jako źródło białka. Chlorella zawiera także substancje, które mogą przeciwdziałać zgnilcowi. Naukowcy podają pszczołom algi w postaci proszku lub w cieście miodowo-cukrowym. W trakcie badań stwierdzili, że pszczoły stają się dużo bardziej witalne, a produkcja miodu wzrosła aż o 17 procent.
W 2015 roku w Czechach było 54 416 pszczelarzy, którzy hodowali 596 313 pszczelich rodzin. Produkcja miodu wynosiła około 10 000 ton na rok, a w 2015 roku średnio jedna pszczela rodzina wytwarzała 15,5 kg miodu.
Źródło: magazin.aktualně.cz, https://magazin.aktualne.cz/veda/vedci-zjistili-ze-diky-rase-jsou-vcely-zivejsi-a-ziji-dele/r~5b5762e89b1811e8b3e20cc47ab5f122/