ZIELONE DROGI - STYCZEŃ 2022

NA TROPIE ZDROWIA

W jaki sposób Zielona Żywność pomaga w leczeniu niedoczynności tarczycy

autor:  Mgr. Helena Chytrová

Mgr Helena Chytrová ukończyła farmację apteczną na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Karola w Hradcu Králové. Z powodu problemów zdrowotnych syna zaczęła interesować się odżywianiem. Stwierdziła, że wysokiej jakości żywność jest podstawą dbania o zdrowie, aby organizm był silny i pełen energii. W 2017 roku odkryła magię Zielonej Żywności Green Ways, która weszła wtedy na stałe do jej życia. Wcześniej pracowała jako szefowa apteki w Jabloncu nad Nisou. Obecnie zajmuje się doradztwem w dziedzinie odżywiania i zdrowego stylu życia. Wskazuje ludziom drogę, jak żyć zdrowo i zachować siły witalne także w późniejszym wieku, m.in. dzięki Jęczmieniowi i Chlorelli. Swoim klientom radzi: „Jedzcie wysokiej jakości żywność, wysypiajcie się i odnajdźcie źródło swojej życiowej energii”.

„Zielona Żywność nie jest lekiem, a mimo to leczy”.

To motto mnie, jako farmaceutkę, bardzo zainteresowało. Gdy coraz więcej ludzi opowiadało mi, jak dzięki Zielonej Żywności, Jęczmieniowi i Chlorelli, funkcjonowanie tarczycy poprawiło się im tak bardzo, że mogli przestać stosować leki, zaczęłam się temu uważniej przyglądać. Czyżby Zielona Żywność zawierała lewotyroksynę, substancję czynną, stosowaną w lekach na wrodzoną niedoczynność tarczycy (hipotyreozę)? Nie, nie zawiera. Jak zatem jest w stanie pomóc? 

Objawy niedoczynności tarczycy

Tarczyca jest jednym z najważniejszych gruczołów wydzielania wewnętrznego. Jej hormony wpływają na wiele tkanek i narządów, dlatego niedoczynność tarczycy może się przejawiać na wiele sposobów. Na początku mogą się pojawić tylko problemy z suchą skórą, która rogowacieje i łuszczy się. Paznokcie zaczną się rozdwajać i łamać. Włosy mogą wolniej rosnąć i też zaczną się łamać, a nawet wypadać. Na początku człowiek może czuć się tylko zmęczony, wraz z upływem czasu następuje całościowe spowolnienie metabolizmu. Chory jest senny, szybko się męczy i jest mu zimno. Spowalnia się ruch jelit, pojawiają się problemy z trawieniem, zaparcia. Osoba chora na tarczycę zaczyna przybierać na wadze i nie może schudnąć nawet wtedy, gdy stosuje dietę i ma dużo ruchu. Kobiety mogą mieć zaburzenia cyklu miesiączkowego, mogą cierpieć na infekcje grzybicze lub mięśniaki. Może pojawić się kołatanie serca, zwalnia tętno lub obniża się ciśnienie tętnicze, może wzrosnąć poziom cholesterolu we krwi. Mogą pojawiać się zaburzenia pamięci i koncentracji, lęki lub depresja. 

Czy uważasz, że na pewno cierpisz na niedoczynność tarczycy, ponieważ masz któryś z objawów?

To możliwe. Hipotyreoza (niedoczynność tarczycy) to stan, gdy człowiek przez wiele miesięcy i lat ma nieprzyjemne objawy, które opisałam powyżej, ale wyniki morfologii krwi często nie wskazują u niego na żadne odstępstwo od normy. Gdy w końcu niedoczynność tarczycy zostanie potwierdzona, lekarz przepisuje leki, które trzeba będzie stosować już do końca życia. Nikt się nie pyta o problemy z trawieniem lub ich brak, o stan mikrobiomu jelit,stan wątroby, albo czy nie żyjemy w wielkim stresie.  

Dlaczego tarczyca dociska hamulec metabolizmu?

Ponieważ czuje, że ciało głoduje i dlatego zaczyna oszczędzać energię, a robi to właśnie poprzez spowolnienie metabolizmu i stłumienie funkcji, które nie są niezbędne dla organizmu. Mówiąc w sposób uproszczony, organizm potrzebuje dostatecznej ilości wysokiej jakości białek i dobrych tłuszczów, które zapewniają mu odpowiednie odżywienie. Jeśli żywność jest uboga w substancje odżywcze i jednocześnie dostarcza mało energii, organizm zaczyna bić na alarm. „Człowieczku, jestem głodny, daj mi się najeść i dostarcz mi dość energii, abym mógł prawidłowo funkcjonować”. Jeśli tego nie zrobimy, wtedy organizm zaczyna wysyłać inne sygnały.  „Człowieczku, nie ruszaj się tyle, leż i w końcu zacznij jeść”. Jeśli nawet po tym apelu nie dostarczymy dobrego pokarmu, organizm zaczyna oszczędzać energię i wyłącza wszystko, co nie jest niezbędne i konieczne do funkcjonowania. Stąd ta sucha skóra, włosy i paznokcie. Gdy organizm czuje, że nie ma energii, stara się chociaż trochę tej energii zgromadzić w formie tłuszczów jako rezerwę na jeszcze trudniejsze czasy. Taka sytuacja ogólnie nie jest sprzyja rozmnażaniu, dlatego organizm tłumi funkcje seksualne i pojawiają się zaburzenia cyklu miesiączkowego. Gdy organizm czuje, że ma coraz mniej energii, stara się stłumić wszelkie czynności życiowe. „Człowieczku, przede wszystkim nic nie rób, tylko leż, nic nie wyrażaj, nie miej żadnej radości z życia. Ja nie mam na nic energii”.

Jak funkcjonuje tarczyca w organizmie?

Najważniejszym regulacyjnym gruczołem dokrewnym jest podwzgórze. Wydziela ono hormon TRH (hormon uwalniający tyreotropinę). TRH stymuluje przysadkę do wytwarzania TSH (hormonu regulującego pracę tarczycy), który stymuluje tarczycę do produkcji hormonów. Tarczyca produkuje hormon T4 (tyroksyna = tetrajodotyronina) i niewielką ilość hormonu T3 (trójjodotyronina). Potrzebny jest do tego jod i aminokwas, zwany tyrozyną. Tyrozyna to nieesencjalny aminokwas, który organizm potrafi sam wytworzyć z fenyloalaniny. To z kolei jest aminokwas esencjalny, którego nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować i trzeba go dostarczać razem z pożywieniem. Tarczyca wychwytuje jod w formie jodku z krwi. Jodu mamy dziś w pożywieniu przeważnie dość. Problemem jest to, że niektóre substancje antyżywieniowe (azotany, polisiarczany) blokują wchłanianie jodu. W skomplikowanych reakcjach chemicznych za pomocą peroksydazy z jodu i aminokwasu tyrozyny powstaje hormon T4. To prohormon, z którego z udziałem enzymu dejodazy i selenu powstaje T3. T3 jest czynną formą hormonu. Dopiero wtedy, gdy T3 dostanie się do komórki, zaczyna działać. Przekształcenie T4 w T3 odbywa się w znacznym stopniu w wątrobie, część przekształca się w jelitach, a część T4 przekształca się w rT3, czyli odwróconą formą trójjodotyroniny, która jest już nieczynna. rT3 w znacznym stopniu może powstawać w sytuacji dużego stresu lub przy zatruciu metalami ciężkimi. Większa ilość rT3 blokuje działanie T3.

Co jest przyczyną niedoczynności tarczycy?

Niedostateczna ilość składników odżywczych. Aby organizm, narząd lub tkanka mogły prawidłowo funkcjonować, potrzebują do tego dostatecznej ilości składników odżywczych w postaci białek i dobrej jakości tłuszczów. Większość reakcji biochemicznych w organizmie do płynnego przebiegu wymaga udziału enzymów, które potrzebują do tego kofaktorów w formie witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. 

Co się dzieje, gdy wzbogacimy swój jadłospis o Zielony Jęczmień i Chlorellę?

Po prostu dostarczymy do organizmu substancje odżywcze. Zielona Żywność jest pełna białka, Chlorella zawiera 60% białka, a Jęczmień 30% białka. Ponadto oba produkty zawierają wszystkie aminokwasy esencjalne. To aminokwasy, których organizm nie potrafi sam wyprodukować i musimy je dostarczać z pożywieniem. Zawierają fenyloalaninę i tyrozynę. Tych aminokwasów organizm potrzebuje do produkcji hormonów tarczycy. Zielony Jęczmień zawiera enzym peroksydazę, jak również inne enzymy pomagające w reakcjach biochemicznych. Ważne jest, że Zielony Jęczmień jest przetwarzany w niskiej temperaturze, nieprzekraczającej 35oC, dzięki czemu enzymy zostają zachowane. Zielona Żywność zawiera kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 w prawidłowej proporcji. Kwasy Omega umożliwiają hormonom tarczycy przedostanie się do komórek. Do skomplikowanych reakcji chemicznych z udziałem hormonu tarczycy potrzebne są selen, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Większość tych substancji to naturalne składniki Zielonej Żywności. Zielona Żywność nie zawiera jednak jodu. Aby substancje odżywcze dostały się do organizmu, konieczne jest, aby jelita i nasz mikrobiom były w doskonałym stanie, w przeciwnym wypadku substancje odżywcze jedynie przejdą przez nasz organizm, ale nie zostaną wchłonięte.  Z tekstu PharmDr. Aleny Petříkovej wiemy, jak wspaniale Jęczmień oraz Chlorella wpływają na mikrobiom i poprawiają nasze trawienie. Ponadto część procesu przekształcania T4 w T3 przebiega w jelitach, a dobrze działające jelita zapewnią wysokiej jakości przekształcenie. Pozostała część procesu przekształcania T4 w T3 przebiega w wątrobie. Zielona Żywność skutecznie wspiera czynność wątroby i pomaga jej w procesach detoksykacyjnych. Podobnie jak na każdą chorobę, także na niedoczynność tarczycy dobrze jest spojrzeć kompleksowo. Skupić się na ogólnej harmonizacji organizmu, gdzie wszystko wiąże się ze wszystkim. Dlatego należy: 

 

  • uzupełnić wszystkie ważne składniki odżywcze – czasem naprawdę głodujemy nad pełnym talerzem. Łatwo możemy przeoczyć, że zmęczenie, brak koncentracji, dezorientacja lub depresja mogą być oznaką odwodnienia i niedożywienia organizmu. Pomoże nam w tym Zielona Żywność;
  • przyjrzeć się stanowi jelit, czy dobrze działają i nie wpuszczają do organizmu substancji, których nie powinny wpuszczać. Pomoże nam w tym Zielona Żywność;
  • wspomóc czynność nadnerczy,które produkują aż 50 hormonów, w tym kortyzol, który także wpływa na czynność tarczycy. Pomoże nam w tym Zielona Żywność;
  • wesprzeć czynność wątroby,gdzie przebiega znaczna część procesu przekształcenia T4 w czynny T3. Pomoże nam w tym Zielona Żywność.

Zaburzenie funkcjonowania tarczycy może sygnalizować przepuszczalne jelita, może także oznaczać przeciążenie wątroby lub zaburzenia procesu detoksykacji organizmu. Może być spowodowane przez autoimmunologiczny stan zapalny lub infekcję. Wzbogacenie naszej diety o Zielony Jęczmień i Chlorellę poprawi odżywienie naszego organizmu. Nastąpi usprawnienie czynności jelit, poprawi się trawienie. Wątroba otrzyma wsparcie w postaci enzymów, minerałów, witamin i przeciwutleniaczy, dzięki czemu lepiej będą przebiegać procesy detoksykacyjne w organizmie. Pomożemy organizmowi zmniejszyć obciążenie metalami ciężkimi. To wszystko może doprowadzić do unormowania czynności tarczycy. Dla części pacjentów może to oznaczać rozwiązanie ich problemów zdrowotnych i przyczynić się do odstawienia leków lub zmniejszenia ich dawki. Uwaga, w żadnym wypadku nie odstawiajcie leków sami. Odstawienie leków musi następować stopniowo. Wskazane jest skonsultowanie tego z lekarzem. Jestem wdzięczna, że mam Zieloną Żywność, Jęczmień oraz Chlorellę i mogę się na nich oprzeć w trudnych sytuacjach. Wspaniale, gdy wysokiej jakości żywność jest naszym lekiem, aby leki nie musiały być naszym pożywieniem.